Skip to main content

Resources from base class

Pornim de la urmatoarea problema:
O clasa de baza expune printr-o propietate o resursa de orice fel. Prin modul in care este implementata clasa de baza, clasele care mostenesc clasa noastra de baza nu sunt obligate sa initializeze propietatea noastra.
class BasePC
{
public string SomeData { get; private set; }

public BasePC(){ }

public BasePC(string someData)
{
SomeData = someData;
}
}

class DesktopPC : BasePC
{
public DesktopPC()
: base()
{

}
}
Ce parere aveti despre aceasta propietate neinitializata. Este corect ca sa existe propietati in clasa de baza care sa nu fie initializate?
Nu ar fi prima data cand am avea aceasta problema. Exista diferite modalitati sa verificam daca aceasta propietate poate sa fie folosita sau nu, dar ...
In exemplul dat mai sus, cel care o sa foloseasca clasa DesktopPC se va astepta ca resursele care ii sunt puse la dispozitie sa fie deja initializate si sa le poata folosi fara nici o problema.
In exemplul dat mai sus, vorbim doar de un string, dar la fel de bine putea sa fie orice alt obiect sau orice alta resursa.
In urma acestei greseli pot sa apara nenumarate erori, iar fix-urile pentru ele sa arate destul de ciudat.
Problema este la nivelul clasei de baza, care pune la dispozitie o resursa care nu este initializata. Pentru a evita aceasta problema clasa de baza ar trebui sa initializeze toate resursele.
class BasePC
{
public string SomeData { get; private set; }
public BasePC(string someData = null)
{
SomeData = someData ?? "DefaultValue";
}
}

class DesktopPC : BasePC
{
public DesktopPC()
: base()
{

}
}
Dar o sa spuneti ca exista cazuri in clasele derivate cand aceasta resursa nu este folosita si nu este necesar sa fie initializate. In acest caz problema poate sa fie de la design. Aceasta resursa nu ar trebuii sa apara in clasa de baza ci intr-o clasa intermediara, iar in functie de ce date sunt necesare o clasa derivata sa mosteneasca din clasa de baza sau din clasa intermediara( atat clasa de baza cat si cea derivata pot sa fie clase abstracte - din aceasta cauza am folosit termenul de clasa intermediara). O alta solutie ar fi ca clasa noastra de baza sa poate sa aibe mai multe stari, pe baza carora cel care foloseste clasa noatra sa stie daca resursa este disponibila sau nu.

Orice resursa( proprietate) pe care o expunem dintr-o clasa de baza ar trebui sa fie initializata si gata sa fie folosita. Acest lucru nu poate sa fie facut de fiecare data( depinde de la caz la caz), dar cand ajungem intr-un caz in care aceasta nu poate sa fie initializata, ar trebui sa ne gandim daca putem sa evitam acest caz, deoarece in acelasi punct din doua clase derivate ce implementeaza aceiasi clasa de baza ma astept sa pot accesa aceleasi resurse din clasa de baza.

Comments

  1. As zice ca lipseste ceva din context la problema asta.. Depinde ce intelegi prin "resursa".
    La modul general, pentru un "consumator" din exterior, SomeData nu e decat o metoda (un getter) care returneaza o valoare (facand abstractie ca e si un property, care e o constructie specifica doar unor limbaje).

    Daca o privesti ca o metoda, normal, cel ce apeleaza acea metoda se asteapta ca ea sa returneze o anumita valoare, in functie de "contractul" satisfacut de acea clasa.
    Cum in C# spre deosebire de unele limbaje, orice field e initializat automat cu o valoare default (null in cazul asta), property-ul va returna null - daca asta e corect sau nu, depinde de semnificatia acelei metode.
    Ca se recomanda ca field-urile unei clase sa fie initializate explicit, pentru a face codul mai lizibil, e la fel de adevarat.

    ReplyDelete
  2. Problema era următoarea: Avand mai multi constructori in clasa de baza, putem sa ajung in clasa derivata sa nu am toate resursele inițializate. Din clasa derivata nu aveam de unde sa stiu ce constructor trebuie sa folosesc pentru a avea resursa X, Y si Z inițializate.
    Este destul de discutabil ce fel de resurse trebuie inițializate. In cazul meu aveam un BaseViewModule, care avea proprietate IUiDispatcher, care te-ai așteptă sa o poți folosii din clasa derivata fara nici o problema( nu era specificat ca in functie de ce constructor folosești aceasta poate sa fie sau nu initializata.

    ReplyDelete
  3. In prima varianta a codului, din cate vad, clasa se poate instantia direct de catre oricine, folosind direct constructorul fara parametrii. Daca dupa ce e instantiata astfel, SomeData nu returneaza valoarea la care ma astept, e clar un bug, indiferent ca instantierea o fac printr-o clasa derivata sau altfel.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Windows Docker Containers can make WIN32 API calls, use COM and ASP.NET WebForms

After the last post , I received two interesting questions related to Docker and Windows. People were interested if we do Win32 API calls from a Docker container and if there is support for COM. WIN32 Support To test calls to WIN32 API, let’s try to populate SYSTEM_INFO class. [StructLayout(LayoutKind.Sequential)] public struct SYSTEM_INFO { public uint dwOemId; public uint dwPageSize; public uint lpMinimumApplicationAddress; public uint lpMaximumApplicationAddress; public uint dwActiveProcessorMask; public uint dwNumberOfProcessors; public uint dwProcessorType; public uint dwAllocationGranularity; public uint dwProcessorLevel; public uint dwProcessorRevision; } ... [DllImport("kernel32")] static extern void GetSystemInfo(ref SYSTEM_INFO pSI); ... SYSTEM_INFO pSI = new SYSTEM_INFO(

Azure AD and AWS Cognito side-by-side

In the last few weeks, I was involved in multiple opportunities on Microsoft Azure and Amazon, where we had to analyse AWS Cognito, Azure AD and other solutions that are available on the market. I decided to consolidate in one post all features and differences that I identified for both of them that we should need to take into account. Take into account that Azure AD is an identity and access management services well integrated with Microsoft stack. In comparison, AWS Cognito is just a user sign-up, sign-in and access control and nothing more. The focus is not on the main features, is more on small things that can make a difference when you want to decide where we want to store and manage our users.  This information might be useful in the future when we need to decide where we want to keep and manage our users.  Feature Azure AD (B2C, B2C) AWS Cognito Access token lifetime Default 1h – the value is configurable 1h – cannot be modified

What to do when you hit the throughput limits of Azure Storage (Blobs)

In this post we will talk about how we can detect when we hit a throughput limit of Azure Storage and what we can do in that moment. Context If we take a look on Scalability Targets of Azure Storage ( https://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/storage-scalability-targets/ ) we will observe that the limits are prety high. But, based on our business logic we can end up at this limits. If you create a system that is hitted by a high number of device, you can hit easily the total number of requests rate that can be done on a Storage Account. This limits on Azure is 20.000 IOPS (entities or messages per second) where (and this is very important) the size of the request is 1KB. Normally, if you make a load tests where 20.000 clients will hit different blobs storages from the same Azure Storage Account, this limits can be reached. How we can detect this problem? From client, we can detect that this limits was reached based on the HTTP error code that is returned by HTTP