Skip to main content

How to use C# library from JavaScript in Windows 8

Nu stiu daca v-ati jucat pana acuma cu Windows 8 si Visual Studio 2011, dar o sa aveti o surpriza. Aplicatiile pe care le puteti scrie pentru desktop pot sa fie XAML (impreuna cu C#) sau HTML5 (HTML, CSS, JavaScript).
WinRT (Windows Runtime) ne permite sa avem interoperabilitate intre C++, C#, JavaScript. Este asemanator cu ce era COM+ pe vechiul Windows. Prin intermediul sau putem sa comunicam intre cele trei limbaje. Din punct de vedere tehnicec, WinRT este mult mai simplu decat P/Invoke, avand o sintaxa destul de simpla. Un fisier ".winmd", o sa contina tot API pe care noi il expunem intr-un format destul de asemanator cu cel de .NET.
Metadatele dintr-un ".winmd" descriu codul care a fost scris pentru WinRT. Prin intermediul acestor informatii, putem apela atat API sistemului de operare cat si librarii scrise in alte limbaje de programare. Tot API-ul sistemului de operare pe care noi il accesam din orice limbaj se face prin intermediul WinRT.
Mai jos o sa prezint cum putem sa scriem cod C# care sa fie folosit de JavaScript si ce probleme pot sa apara.
Odata ce am creeat proiectul .NET, putem sa ii schimbam output type-ul la "WinMD". In momentul cand facem acest lucru procesul de build o sa se schimbe putin. Pentru a crea assembly-ul o sa se folosesca un tool cu numele "Windows Metadata Explorer". Odata ce am facut acest pas o sa vedem o multime de warning-uri si erori din cauza ca clasele trebuie sa respecte cateva reguli.
O clasa pe care vrem sa o expunem pentru a putea sa fie consumata de JavaScript trebuie sa fie sealed. Clasele pe care nu dorim sa poata fi consumate de JavaScript trebuie sa aibe atributul [EnableComposition]. Destul de interesant mi se s-a parut ca in cazul in care avem o clasa goala, o sa avem parte de eroare, chiar daca e sealed.
In cazul in care lucrati cu liste (input paramas sau return value), sa nu uitati sa folositi interfete. De exemplu folositi IList si nu List. Partea buna este ca nu suntem obligati sa folosim un array. In cazul in care uitati de acest lucru o sa va treziti cu o eroare de genul:
Method Ex.Foo.GetAll()' has a parameter of type 'System.Collections.Generic.List' in its signature. Although this type is not a valid Windows Runtime type, it implements interfaces which are valid Windows Runtime types. Consider changing the method signature to instead use one of the following types: 'System.Collections.Generic.IList, System.Collections.Generic.IReadOnlyList, System.Collections.Generic.IEnumerable'.
Partea buna este ca mesajul ne da destule informatii despre care este problema si o solutie la aceasta problema. As vrea sa vad mai des erori care ne indica si solutii, nu doar sa urle ca nu e in regula.
Nu incercati sa va definiti interfete generice, clase generice sau metode generice. In acest moment acest lucru nu este suportat in acest moment. Poate din cauza ca notiunea de generic nu exista sau nu are acelasi sens in toata limbajele. Acelasi lucru se intampla si cu metodele declarate virtual. Nu putem sa avem metode virtual.

public sealed Foo
{
  private IList<string> _items;
  public IList<string> GetAll()
{
  return _items;
}
public string DefaultItem { get; set; }
}
Apelurile pe care le putem face pot sa fie atat sincrone, dar si asincrone. In cazul in care vreti sa faceti apeluri asincrone puteti sa folositi Task<...>. Daca incercati sa faceti acest lucru o sa vedeti o eroare din cauza ca Task<...> nu este inclus in WinRT. O solutie la aceasta problema este ca in loc sa returnam Task<...> sa returnam un IAsyncOperation<...>.
Prin intermediul acestuia putem sa facem un apel asincron. Trebuie abut grija deoarece de la developer preview la consumer preview lucrurile s-au schimbat putin. Inainte era folosita metoda urmatoare pentru a crea un nou IAsyncOperation
AsyncFactory.Create(() => { ... } );
Daca incercam sa folosim AsyncFactory o sa ne trezim cu urmatorul mesaj de eroare:
The name 'AsyncFactory' does not exist in the current context
Dar o sa ne trezim ca nu mai putem sa gasim aceast factory. Pentru a putea returna un IAsyncFactory putem sa facem in felul urmator:
return Task.Run<string>( async () =>
{
  return "someString";
}).AsAsyncOperation();
Mai jos puteti sa gasiti codul scris in C# si JavaScript pentru a putea apela cod C# din JavaScript. Nu uitati ca in proiectul care contine JavaScript sa adaugati o referinta la proiectul vostru.
C#
public sealed class Foo()
{
  public IAsyncOperation<string> GetDefault()
  {
    return Task.Run<string>( async () =>
    {
      return "Default"
    }).AsAsyncOperation();
  }
}
JavaScript
var foo = new MyNamespace.Foo();
foo.GetDefault().then(
function(result)
{
  // Do something with result
}
)
In mare am vazut cam ce se poate face. Mi se pare un feature destul de dragut, care in cazul aplicatiilor complexe o sa ne ajute extrem de mult.
Enjoy!

Comments

 1. Interesant :)
  Intrebarea ar fi: cand ai folosi MS JavaScript in loc de C# intr-o aplicatie WinRT, pentru Windows8?

  In rest, nu e vorba de implementarea JavaScript "propriu-zisa" a Mozilla foundation, ci doar de implementarea specifica a Microsoftului (ce se numea JScript, apoi JScript.Net si acum rebotezat JavaScript ca sa ne pacaleasca mai bine), compatibila ECMAScript 5, cu extensiile specifice..

  ReplyDelete
 2. Nu e vorba de MS JavaScript. E vorba de JavaScript pe care il folosesti pe orice pagina HTML. In momentul de fata daca vrei sa faci o aplicatie HTML 5 ai nevoie de JavaScript.
  Din punctul asta de vedere eu visez dupa ECMAScript 3, care ar fi adus OOP-ul mai aproape.

  ReplyDelete
 3. Mai sus am vazut ca vorbesti de WinRT.. Codul ala JavaScript de mai sus, care apeleaza C#, il poti de ex. rula intr-o pagina HTML afisata cu Google Chrome?
  O "aplicatie" HTML 5 ma astept sa ruleze in Firefox pe Linux la fel cum ruleaza pe Windows 8.. :)

  ReplyDelete
 4. @Tudor: Cam asta ar fi punctul meu de vedere legat de HTML5 si Windows 8 http://vunvulearadu.blogspot.com/2012/03/what-is-html5-for-native-windows-8.html

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded

Today blog post will be started with the following error when running DB tests on the CI machine:
threw exception: System.InvalidOperationException: The Entity Framework provider type 'System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer' registered in the application config file for the ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded. Make sure that the assembly-qualified name is used and that the assembly is available to the running application. See http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=260882 for more information. at System.Data.Entity.Infrastructure.DependencyResolution.ProviderServicesFactory.GetInstance(String providerTypeName, String providerInvariantName) This error happened only on the Continuous Integration machine. On the devs machines, everything has fine. The classic problem – on my machine it’s working. The CI has the following configuration:

TeamCity.NET 4.51EF 6.0.2VS2013
It seems that there …

GET call of REST API that contains '/'-slash character in the value of a parameter

Let’s assume that we have the following scenario: I have a public HTTP endpoint and I need to post some content using GET command. One of the parameters contains special characters like “\” and “/”. If the endpoint is an ApiController than you may have problems if you encode the parameter using the http encoder.
using (var httpClient = new HttpClient()) { httpClient.BaseAddress = baseUrl; Task<HttpResponseMessage> response = httpClient.GetAsync(string.Format("api/foo/{0}", "qwert/qwerqwer"))); response.Wait(); response.Result.EnsureSuccessStatusCode(); } One possible solution would be to encode the query parameter using UrlTokenEncode method of HttpServerUtility class and GetBytes method ofUTF8. In this way you would get the array of bytes of the parameter and encode them as a url token.
The following code show to you how you could write the encode and decode methods.
publ…

Entity Framework (EF) TransactionScope vs Database.BeginTransaction

In today blog post we will talk a little about a new feature that is available on EF6+ related to Transactions.
Until now, when we had to use transaction we used ‘TransactionScope’. It works great and I would say that is something that is now in our blood.
using (var scope = new TransactionScope(TransactionScopeOption.Required)) { using (SqlConnection conn = new SqlConnection("...")) { conn.Open(); SqlCommand sqlCommand = new SqlCommand(); sqlCommand.Connection = conn; sqlCommand.CommandText = ... sqlCommand.ExecuteNonQuery(); ... } scope.Complete(); } Starting with EF6.0 we have a new way to work with transactions. The new approach is based on Database.BeginTransaction(), Database.Rollback(), Database.Commit(). Yes, no more TransactionScope.
In the followi…