Skip to main content

VM role - o noua dimensiune pentru Windows Azure

Windows Azure permite pana in acest moment doua tipuri de instance:
  • web role - similar cu 'Web Application', in principiu orice ce merge pe http si https;
  • worker role - similar cu un 'Windows Service', ruleaza neincetat prelucrand date;
Nu vreau sa intru in amanunte pe aceasta tema. Pe langa aceste doua, Microsoft ne pregateste un nou rol, denumit VM role. In momentul de fata este in ultima faza de testare, urmand sa apara pe piata cat de curand.
VM role-ul o sa ne permita sa controlam in intregime masina. Este nevoie sa cream local local un VM role pe care apoi sa il copiem in cloud. Pe el o sa putem pune de exemplu Windows Server 2003, putem sa controlam tot ce este instalat pe el. Singurul dezavantaj este partea de administrate care o sa fie facuta in totalitate de utilizator. O parte din pachete de update de exemplu nu o sa mai fie facute automat sau configurarea nivelului de securitate. Iar cloud-ul NU ne ofera back-up la aceasta instanta in mod automat. In cazul in care instanta moare, imaginea care o sa fie folosita este cea pe care am trimis-o ultima data spre cloud. Imaginea care este pusa pe cloud si care este folosita de catre instance pentru a initializa un VM role se numeste "golden image".
Putem sa controlam totul pe aceste intante, de la sistemul de operare la ce aplicatii ruleaza si in ce fel. Dar acest lucru se poate intoarce impotriva noastra, trebuie sa facem si partea de administrare, care poate sa fie uneori costisitoare, nu doar din punct de vedere a timpului cat si financiara.
Se recomanda folosirea acestor tipuri de instante in cazul in care configurarea unui web/worker role ia mai mult de 5 minute. Aici nu stiu ce sa zic, s-ar putea ca noi sa nu fi gandit corespunzator modul in care noi facem deploy.
Chiar daca VM role poate sa para pentru unii un vis devenit realitate, eu il vad mai mult ca in compromis. Trebuie din nou sa facem partea de administrare, licentiere si alte lucruri care cresc pretul final si complexitatea proiectului. Trebuie sa avem un motiv intemeiat cand dorim sa alegem aceasta optiune( poate se preteaza pentru aplicatiile deja scrise, in cazul carora costul portarii pe cloud ar fi destul de mic).

Comments

Popular posts from this blog

How to check in AngularJS if a service was register or not

There are cases when you need to check in a service or a controller was register in AngularJS.
For example a valid use case is when you have the same implementation running on multiple application. In this case, you may want to intercept the HTTP provider and add a custom step there. This step don’t needs to run on all the application, only in the one where the service exist and register.
A solution for this case would be to have a flag in the configuration that specify this. In the core you would have an IF that would check the value of this flag.
Another solution is to check if a specific service was register in AngularJS or not. If the service was register that you would execute your own logic.
To check if a service was register or not in AngularJS container you need to call the ‘has’ method of ‘inhector’. It will return TRUE if the service was register.
if ($injector.has('httpInterceptorService')) { $httpProvider.interceptors.push('httpInterceptorService&#…

ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded

Today blog post will be started with the following error when running DB tests on the CI machine:
threw exception: System.InvalidOperationException: The Entity Framework provider type 'System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer' registered in the application config file for the ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded. Make sure that the assembly-qualified name is used and that the assembly is available to the running application. See http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=260882 for more information. at System.Data.Entity.Infrastructure.DependencyResolution.ProviderServicesFactory.GetInstance(String providerTypeName, String providerInvariantName) This error happened only on the Continuous Integration machine. On the devs machines, everything has fine. The classic problem – on my machine it’s working. The CI has the following configuration:

TeamCity.NET 4.51EF 6.0.2VS2013
It seems that there …

Entity Framework (EF) TransactionScope vs Database.BeginTransaction

In today blog post we will talk a little about a new feature that is available on EF6+ related to Transactions.
Until now, when we had to use transaction we used ‘TransactionScope’. It works great and I would say that is something that is now in our blood.
using (var scope = new TransactionScope(TransactionScopeOption.Required)) { using (SqlConnection conn = new SqlConnection("...")) { conn.Open(); SqlCommand sqlCommand = new SqlCommand(); sqlCommand.Connection = conn; sqlCommand.CommandText = ... sqlCommand.ExecuteNonQuery(); ... } scope.Complete(); } Starting with EF6.0 we have a new way to work with transactions. The new approach is based on Database.BeginTransaction(), Database.Rollback(), Database.Commit(). Yes, no more TransactionScope.
In the followi…