Skip to main content

Cum sa facem debug si sa monitorizam o aplicatie ASP.NET de pe IIS.

De nenumărate ori, atat eu cat si voi am fost nevoiti sa facem debug pe aplicatii web. O sa incerc sa trec in revista modurile prin care se poate face debug la o aplicație web. Nu are importanta daca aceasta este ASP.NET sau MVC.
Pentru a activa debugul trebuie sa setam atributul debug cu valorea true in web config.
<configuration>
<system.web>
<compilation debug="true" />
</system.web>
</configuration>
Daca vrem sa activam doar pe anumite pagini debug-ul putem sa setam atributul Debug a directivei Page pe true.
<%@ Page Debug="true" ... />
Sunt momente cand vrem doar pe masina locala( pe server) sa putem vedea mesajul de eroare, iar in cazul in care eroarea apare la un client sa afisam un mesaj standard. In acest caz putem seta atributul mode a nodului customErrors cu valoarea RemoteOnly.
<configuration>
<system.web>
<customErrors defaultRedirect="Eroare.aspx" mode="RemoteOnly" />
</system.web>
</configuration>
Putem in functie de eroarea care apare sa afisam un anumit mesaj de eroare. Pentru acest lucru adaugam cate un nod de tipul error la customErrors in web.config. De exemplu daca dorim sa tratam eroarea 404, care apare cand un fisier nu este gasit pe server putem sa facem astfel:
<configuration>
<system.web>
<customErrors defaultRedirect="Eroare.aspx" mode="RemoteOnly">
<error statusCode="404" redirect="FileNotFound.aspx.">
</customErrors>
</system.web>
</configuration>
In cazul in care doriti doar pe anumite subdirectoare sa aveti un anumit tip de comportament, puteti face acest lucru prin adaugarea unui fisier de configurare in fiecare director pe care vreti sa il particularizați.
Dar ce ne facem daca aplicatia noastra web se afla deja pe un server si vrem sa facem debug la distanta? In cazul acesta putem sa ne folosim de Msvsmon.exe. Aceasta aplicatie ne permite sa activam debugul la distanta. Se poate configura ca cel care se conecteaza sa fie nevoit sa se autentifice, ca sa nu permitem oricarei persoane sa se conecteze. Dezvoltatorul care doreste sa se conecteze remote trebuie sa aibe Visual Studio activat. Din fereastra Attach To Process trebuie selectat Remote Debugging Monitor. Trebuie specificata adresa serverului si optional credentialele.
Monitorizarea unei aplicatii se poate face folosind Trace. Acesta setare se face in fis. de configurare si permite monitorizarea a aproape oricarei informatii. La fel ca in cazul erorilor, putem seta doar pe paginile care sunt accesate de pe server sa fie afisate aceste informatii( prin intermediul atributului localOnly).
<configuration>
<system.web>
<trace enabled="true" requestLimit="5" pageOutput="false" traceMode="SortByTime" localOnly="false" mostRecent="true"/>
</system.web>
</configuration>
Mai sus am activat monitorizarea si salvarea ultimilor 5 requesturi. Aceste informatii nu o sa se afiseze pe pagina( in cazul in care setam pageOutput pe true informatia se va afisa in partea de jos a paginii accesate). Rezultatul la trace o sa fie ordonat dupa timp, iar acesta se va afisa si pe requesturile care nu vin din browserul serverului. MostRecent setat pe true ne indica faptul ca cele mai recente requesturi o sa se salveze.
La fel ca si in cazul erorilor, traceul se poate seta pentru fiecare pagina in parte:
<%@ Page trace="true" ... />
In cazul in care dorim sa adaugam anumite informatii in Trace, putem sa apelam metoda Trace.Write(numeCategorie,mesaj). In cazul apelurilor ajax, acest lucru se poate folosind libraria de Java Script cu numele Sys.Debug. Aceasta contine metoda trace. Tot ce scriem prin aceasta metoda o sa apara atat in fereastra de trace a Visual Studio cat si in consola de trace a browserului(daca acesta are consola si este activa).
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
function scrieInTrace(mesaj){
Sys.Debug.trace(mesaj);
}
</script>
O alta modalitate de monitorizare a unei aplicații web este de a scrie informațiile in lista de evenimente a sistemului de operare. Pentru mai multe informatii va rog sa consulati: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms227980.aspx Nu este deloc complicat, sunt doar niste setari in fiserul de configurare, doar ca exista mai multe tipuri de evenimente( de la evenimente care se arunca la un audit sau la un request pana la evenimente ce apar cand o tentativa de logare pe site a eșuat. Trebuie avut grija cu aceste mesaje, deoarece nu orice informatie pe care o salvam o sa ne fie folositoare, iar unele servere sunt setate sa trimita automat un email cand se scrie un mesaj de eroare in lista de evenimente.
Succes tuturor la debug.

Comments

Popular posts from this blog

Windows Docker Containers can make WIN32 API calls, use COM and ASP.NET WebForms

After the last post , I received two interesting questions related to Docker and Windows. People were interested if we do Win32 API calls from a Docker container and if there is support for COM. WIN32 Support To test calls to WIN32 API, let’s try to populate SYSTEM_INFO class. [StructLayout(LayoutKind.Sequential)] public struct SYSTEM_INFO { public uint dwOemId; public uint dwPageSize; public uint lpMinimumApplicationAddress; public uint lpMaximumApplicationAddress; public uint dwActiveProcessorMask; public uint dwNumberOfProcessors; public uint dwProcessorType; public uint dwAllocationGranularity; public uint dwProcessorLevel; public uint dwProcessorRevision; } ... [DllImport("kernel32")] static extern void GetSystemInfo(ref SYSTEM_INFO pSI); ... SYSTEM_INFO pSI = new SYSTEM_INFO(

Azure AD and AWS Cognito side-by-side

In the last few weeks, I was involved in multiple opportunities on Microsoft Azure and Amazon, where we had to analyse AWS Cognito, Azure AD and other solutions that are available on the market. I decided to consolidate in one post all features and differences that I identified for both of them that we should need to take into account. Take into account that Azure AD is an identity and access management services well integrated with Microsoft stack. In comparison, AWS Cognito is just a user sign-up, sign-in and access control and nothing more. The focus is not on the main features, is more on small things that can make a difference when you want to decide where we want to store and manage our users.  This information might be useful in the future when we need to decide where we want to keep and manage our users.  Feature Azure AD (B2C, B2C) AWS Cognito Access token lifetime Default 1h – the value is configurable 1h – cannot be modified

What to do when you hit the throughput limits of Azure Storage (Blobs)

In this post we will talk about how we can detect when we hit a throughput limit of Azure Storage and what we can do in that moment. Context If we take a look on Scalability Targets of Azure Storage ( https://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/storage-scalability-targets/ ) we will observe that the limits are prety high. But, based on our business logic we can end up at this limits. If you create a system that is hitted by a high number of device, you can hit easily the total number of requests rate that can be done on a Storage Account. This limits on Azure is 20.000 IOPS (entities or messages per second) where (and this is very important) the size of the request is 1KB. Normally, if you make a load tests where 20.000 clients will hit different blobs storages from the same Azure Storage Account, this limits can be reached. How we can detect this problem? From client, we can detect that this limits was reached based on the HTTP error code that is returned by HTTP