Skip to main content

WIndows 8 versions

Mai este putin pana la inceputul lui iunie cand se va lansa Windows 8 Release Preview. Mai mult ca sigur ati auzit deja de noul sistem de operare pe care Microsoft il pregateste.
O sa existe mai multe versiuni de Windows 8, atat pentru procesoare x86 cat si pentru WOA sau ARM-uri. Multe functionalitati care erau disponibile doar pe versiunea Ultimate sau Enterprise o sa fie disponibile in versiunea de baza de Windows 8.
Pe piata o sa fie disponibile urmatoarele versiune de Windows 8:
 • Windows 8
 • Windows 8 Pro
 • Windows 8 Enterprise
 • Windows RT
Versiunea de baza a Windows 8 o sa cuprinda toate functionalitatile de baza cu care ne-am obisnuit deja, alaturi de cateva noi. Din functionalitatile noi cele mai interesante mi s-au parut:
 • suportul de multi-limba (care pana acuma era disponibil doar de la versiunile Enterprise in sus) 
 • un nou Windows Explorer, care se apropie usor de Total Commander
Windows RT este o versiune de Windows pentru procesoare WOA si ARM. Aceasta editie o sa vina preinstalata pe device-uri cu procesoarele amintite mai sus. Device-urile cu acest sistem de operare o sa fie extrem de subtiri, iar durata de viata a bateriei o sa fie foarte lunga. Acesta versiune de Windows o sa vina preinstalata cu suita Office si un mecanism de criptare a datelor de pe device.
Versiunea de Windows 8 Pro se adreseaza segmentului bussines. Din punct de vedere a functionalitatilor aceasta versiune de Windows este asemanatoare cu Windows 7 Professional. Aceasta versiune include funtionalitati precum: remote desktop, criptate fisiere, client VPN, BitLocket etc.
Window 8 Enterprise este ultima versiune de Windows 8 anuntata de catre Microsoft. Aceasta versiune se adreseaza in special segmentului bussines premium care are nevoie de caracteristici premium pe langa cele de baza care sunt oferite de catre Windows 8 Pro. Cele mai importante functionalitati care ne sunt oferite de Windows 8 Enterprise sunt:
 • Windows To Go - permite utilizatorilor corporate sa ruleze sistemul de operate direct de pe un stick. Acesta le va permite sa aibe un sistem de operare complet pe un stick si sa il ruleze pe orice PC. Acest feature poate sa fie controlat la nivel de corporate de catre IT
 • AppLocker - permite departamentului IT sa controleze ce fisiere si aplicatii pot sa fie accesate si folosite de catre fiecare utilizator
 • DirectAccess - permite accesul la resurse corporate fara a folosii un VPN
 • Applicatii Metro Style corporate - applicatile Metro o sa poata sa fie instalate la nivel corporate fara a mai trece de Windows Store
 • BrachCache - este un mecanism de caching care permte utilizatorilor sa stocheze orice fel de continut pentru a evita descarcarea multipla a aceluiasi continut la fiecare accesare.
Pe langa aceste functionalitati, mecanismul de VDI (Virtual Desktop Infrastructure) a fost imbunatit. Experienta pe care o sa aibe utilizatori care acceseze remote Windows 8 Enterprise o sa fie cu mult imbunatatita. Acesta o sa poate sa fie accesibil chiar si de pe tablete cu Windows 8 RT.
In comparatie cu Windows 7, exista mai multe versiune de Windows 8, dar acestea sunt mult mai bine definite pentru fiecare tip de utilizator. La nivel corporate Windows 8 Enterprise este o optiune extrem de atractiva mai ales datorita functionalitilor precum Windows To Go si AppLocker.

Comments

 1. E mai bine ca o redus numarul de versiuni: la Windows 7 erau o gramada: Starter, Home Basic, Home Premium , Professional, Enterprise, Ultimate, si variante N sau KN, Thin PC, Embedded, de nu mai stiai ce sa alegi.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fara numar. Pentru W8 sunt mult mai bine definite, desi nu este inca f. clar definita vs. pentru tablete.

   Delete
  2. La cat de puternice au ajuns tabletele acuma, m-as astepta sa fie cam acelasi sistem de operare, cu interfata "clasica" dezactivata implicit (si doar cu cea Metro activa).. Nu prea mai e nevoie de versiuni customizate gen Tablet/Embedded, desi WinRT cam asta e ..

   Delete
  3. In cazul unui procesor ARM este de inteles de ce au versiunea RT.
   Iar pe partea de tablete, problema nu ar fi ca hardware este prea slab. Cred ca din punctul asta de vedere se incerca si o optimizare a bateriei, o tableta ce are autonomie de 3-4 ore din punctul meu de vedere este o greseala.
   Prin intermediul Windows 8 RT, se "dezactiveaza" anumite functionalitati precum Windows Services, si posibilitatea de a rula procesele in background, asa cum le stim noi in general.
   Dezvoltarea aplicatiilor pentru dispozitive mobile, deșii este asemanatoare cu cea desktop din multe privinte, trebuie tinut cont ca este un alt fel de device, cu alte proprietati, iar utilizatorii au alte cerinte.
   De exemplu pe o tableta nu ai vrea sa scrii cod. De putut se poate, dar de ce ai vrea sa faci asta.
   Fiecare device are un scop anume.

   Delete
  4. Totusi hardware-ul e slab, daca includem in asta bateria, care deocamdata din pacate are autonomie redusa pe device-urile mobile, dar asta sunt limitele la ora actuala. Chiar si asa single-tasking bateria la o tableta va tine doar 2-3 zile in loc de 20 zile la un e-reader sau 7 zile la un feature phone "clasic"..

   Prin versiuni customizate ma refeream la OS kernel facut special pentru o anumita clasa de devices - Win 8 ce va rula pe tablets, chiar si ARM va fi doar o versiune stripped-down si putin customizata a versiunii de pe desktop (si normal cu o gramada de restrictii pentru walled garden), nu ceva codat de la zero doar pentru asta.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded

Today blog post will be started with the following error when running DB tests on the CI machine:
threw exception: System.InvalidOperationException: The Entity Framework provider type 'System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer' registered in the application config file for the ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded. Make sure that the assembly-qualified name is used and that the assembly is available to the running application. See http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=260882 for more information. at System.Data.Entity.Infrastructure.DependencyResolution.ProviderServicesFactory.GetInstance(String providerTypeName, String providerInvariantName) This error happened only on the Continuous Integration machine. On the devs machines, everything has fine. The classic problem – on my machine it’s working. The CI has the following configuration:

TeamCity.NET 4.51EF 6.0.2VS2013
It seems that there …

How to check in AngularJS if a service was register or not

There are cases when you need to check in a service or a controller was register in AngularJS.
For example a valid use case is when you have the same implementation running on multiple application. In this case, you may want to intercept the HTTP provider and add a custom step there. This step don’t needs to run on all the application, only in the one where the service exist and register.
A solution for this case would be to have a flag in the configuration that specify this. In the core you would have an IF that would check the value of this flag.
Another solution is to check if a specific service was register in AngularJS or not. If the service was register that you would execute your own logic.
To check if a service was register or not in AngularJS container you need to call the ‘has’ method of ‘inhector’. It will return TRUE if the service was register.
if ($injector.has('httpInterceptorService')) { $httpProvider.interceptors.push('httpInterceptorService&#…

Fundamental Books of a Software Engineer (version 2018)

More then six years ago I wrote a blog post about fundamental books that any software engineer (developer) should read. Now it is an excellent time to update this list with new entries.

There are 5 different categories of books, that represent the recommended path. For example, you start with Coding books, after that, you read books about Programming, Design and so on.
There are some books about C++ that I recommend not because you shall know C++, only because the concepts that you can learn from it.

Coding

Writing solid codeCode completeProgramming Pearls, more programming pearls(recommended)[NEW] Introduction to Algorithms

Programming

Refactoring (M. Fowler)Pragmatic ProgrammerClean code[NEW] Software Engineering: A Practitioner's Approach[NEW] The Mythical Man-Month[NEW] The Art of Computer Programming

Design

Applying UML and Patterns (GRASP patterns)C++ coding standards (Sutter, Alexandrescu)The C++ programming language (Stroustrup, Part IV)Object-oriented programming (Peter Coad)P…