Skip to main content

How to create a setup package for a Metro Application in Windows 8 using Visual Studio 2011

Odata cu Windows 8 si aplicatiile de tip Metro App, lucrurile au inceput sa se schimbe nu doar cum o aplicatie trebuie sa se comporte, sa arate si sa reactioneze ci si cum facem deploy-ul. Astazi vreau sa vorbim cum putem sa generam un pachet (setup package) pentru aplicatia noastra pentru a putea sa fie instalata m-ai tarziu pe o masina cu Windows 8. Necesitatea creari unui pachet apare destul de usor. Clientul ne poate cere intr-un anumit moment sa ii trimitem aplicatie pentru a vedea cum arata si cum functioneaza sau echipa de testare are nevoie de aplicatie pentru testare. Pentru oricare din aceste cazuri, un zip cu codul sursa nu este o solutie. Persoanele la care ajunge acest zip s-ar putea sa nu fie tehnice si nici nu vrei sa trimiti codul sursa la orice persoana. Output-ul generat in bin nu o sa ajute deloc. Microsoft ne ofera o solutie la aceasta problema - crearea unui pachet a aplicatiei noastre. Odata creat acesta poate sa fie instalat pe orice masina cu Windows 8. Dupa ce am creat aplicatia, este necesar sa selectam proiectul principal (cel pe care il folosim sa rulam aplicatia), iar din meniul care se afiseaza cand dam click dreapta pe acesta sa selecta "Store -> Create App Package" (la acesta optiune se poate ajunge si din meniu "Project -> Store -> Create App Package").
Dupa acest pas aveti doua optiuni, sa creati un pachet pentru store-ul de Windows 8 sau un pachet care sa fie folosit local. In cazul nostru, avem nevoie de a doua optiune. In acest moment este bine de mentionat ca acest pachet poate sa fie instalat doar pe sistemele de operare cu Windows 8 Enterprise sau cele care au o licenta pentru dezvoltare.

In urmatorul pas o sa fie necesar sa introducem locatie unde se v-a genera pachetul, versiunea aplicatiei si pentru ce platforme vrem sa cream pachetul (x86, x64, ARM, any CPU). La acest pas mi-a placut functionalitatea de auto-increment la versiunea aplicatiei. Ne poate salva de cateba batai de cap.
 Odata datele introduse pachetul se poate crea apasant butonul "Create", cand pachetul se genereaza automat. Pachetul odata generat o sa contina un fiser bat cu numele "Add-AppxDevPackage.bat" care poate sa fie rulat pe orice masina atat din linie de comanda cat si separat. Singurul lucru care trebuie facut la instalarea pachetului este sa rulam acest bat ca si administrator (cu drepturi elevate). Procesul de creare si deploy a unui pachet este destul de simplu, poate sa fie inclus si intr-un build automat a unui MSBUILD si este tot de ce am avea nevoie pentru un deploy simplu intr-un mediu de testare sau un demo pentru client.

Comments

 1. O aplicatie pentru care pana acum era sudicient XCopy-deployment, care ar fi motivul tehnic pentru care daca o rescriu pentru Metro/WinRT as avea nevoie de un installer cand o instalez direct local? Doar necesitatea de a face un deployment centralizat prin AD?

  ReplyDelete
  Replies
  1. O aplicatie Metro App, este special creata pentru tablete si dispozitive mobile. O tableta cu W8, nu o sa contina niciodata Windows Services sau aplicatii desktop clasice.
   Metro App o sa fie distribuite prin Store (asemanator cu Markerplace pentru WP7), iar instalarea acestora cu un kit de installer nu o sa poata sa fie facuta in general (exceptie Windows 8 Enterprise si vs de development).
   Deployment-ul asemanator cu cel cunoscut prin AD o sa poata sa fie facut doar in cazul in care exista Windows 8 Enterprise.
   Pentru aplicatiile desktop clasice, pe Windows 8 nu s-a schimbat nimica, dar acestea nu o sa ruleze pe tablete, unde varianta RT o sa fie instalata.

   Delete
  2. Stiu despre cele doua variante de deployment de la WinRT/Metro si de obligativitatea distributiei prin Marketplace - deci normal ca ma refeream la distributia in cadrul unui domeniu, care va fi o varianta foarte raspandita in cadrul firmelor care nu vor dori sa ca MS sa-si bage nasul in aplicatiile interne - pentru acest scenariu ar fi interesant mecanismul care ne va impiedeca fizic sa fac XCopy in locatia potrivita ;) daca am drepturi de admin pe statia locala cu Win8 (nu ma refer la tablete si mobile). Ca sunt ca si acuma avantaje la distributia centralizata prinAD, e alta poveste.

   Delete
  3. Ma tem ca motivatia pentru care in WinRT au reintrodus necesitatea unui installer se gaseste aici: http://www.winsupersite.com/blog/supersite-blog-39/windows8/windows-8-registry-140910
   - registry shows it's ugly head again, like in COM days.. :)
   Asta, si probabil faptul ca o aplicatie Metro in Win8 nu se va putea lansa din command-line, la fel ca pe Windows Phone, deci cumva va trebui adaugat un tile in start screen pentru a o lansa, in lipsa altei alternative.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded

Today blog post will be started with the following error when running DB tests on the CI machine:
threw exception: System.InvalidOperationException: The Entity Framework provider type 'System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer' registered in the application config file for the ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded. Make sure that the assembly-qualified name is used and that the assembly is available to the running application. See http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=260882 for more information. at System.Data.Entity.Infrastructure.DependencyResolution.ProviderServicesFactory.GetInstance(String providerTypeName, String providerInvariantName) This error happened only on the Continuous Integration machine. On the devs machines, everything has fine. The classic problem – on my machine it’s working. The CI has the following configuration:

TeamCity.NET 4.51EF 6.0.2VS2013
It seems that there …

Entity Framework (EF) TransactionScope vs Database.BeginTransaction

In today blog post we will talk a little about a new feature that is available on EF6+ related to Transactions.
Until now, when we had to use transaction we used ‘TransactionScope’. It works great and I would say that is something that is now in our blood.
using (var scope = new TransactionScope(TransactionScopeOption.Required)) { using (SqlConnection conn = new SqlConnection("...")) { conn.Open(); SqlCommand sqlCommand = new SqlCommand(); sqlCommand.Connection = conn; sqlCommand.CommandText = ... sqlCommand.ExecuteNonQuery(); ... } scope.Complete(); } Starting with EF6.0 we have a new way to work with transactions. The new approach is based on Database.BeginTransaction(), Database.Rollback(), Database.Commit(). Yes, no more TransactionScope.
In the followi…

GET call of REST API that contains '/'-slash character in the value of a parameter

Let’s assume that we have the following scenario: I have a public HTTP endpoint and I need to post some content using GET command. One of the parameters contains special characters like “\” and “/”. If the endpoint is an ApiController than you may have problems if you encode the parameter using the http encoder.
using (var httpClient = new HttpClient()) { httpClient.BaseAddress = baseUrl; Task<HttpResponseMessage> response = httpClient.GetAsync(string.Format("api/foo/{0}", "qwert/qwerqwer"))); response.Wait(); response.Result.EnsureSuccessStatusCode(); } One possible solution would be to encode the query parameter using UrlTokenEncode method of HttpServerUtility class and GetBytes method ofUTF8. In this way you would get the array of bytes of the parameter and encode them as a url token.
The following code show to you how you could write the encode and decode methods.
publ…