Skip to main content

(2) How to use Office in Silverlight applications

Lista postări despre Office interop pe Silverlight:
In postul precedent am povestim despre problemele pe care le putem avea când încercam sa folosim API de Office pe Silverlight. Astăzi o sa discutam despre modul în care care trebuie configurat proiectul pentru a putea sa folosim API de Office și cum putem sa executam câteva funcții de baza.
Pentru a putea apela API de Office pe Silverlight este nevoie sa setam aplicația sa ruleze Out of the brower (OOB) și sa cu permisiuni elevate. Aceste setări trebuie setate pe proiectul de Silverlight care conține App.xml.
Click dreapta pe proiect în tab-ul Silverlight checkbox-ul "Enable running application out of the brower" sa fie check-uit iar în setările pentru out of the brower aveti grija sa check-uit și "Require Elevated trust when running outside the browser".
Pentru a putea sa accesam API de Office (COM-uri in general) din Silverlight o sa fim nevoiți sa lucram cu obiecte de tip dynamic. Crearea unei instante se face folosind AutomationFactory. Următoarea linie de cod creaza un obiect a aplicației Excel, prin intermediul căruia putem sa manipulam fișiere Excel.
dynamic excelApp = AutomationFactory.CreateObject("Excel.Application");
Pentru a putea sa deschidem un fisier deja existent este nevoie sa accesam lista de Workbooks, iar pe aceasta lista sa facem Open
dynamic workbooks = excelApp.Workbooks;
dynamic excelDoc = workbooks.Open([pathToFile]);
In cazul in care vrem sa deschidem un Excel pentru a afisa documentul pe care facem Open trebuie sa setam propietate Vizible pe excelApp pe true.
dynamic excelApp = AutomationFactory.CreateObject("Excel.Application");
excelApp.Visible = true;
dynamic workbooks = excelApp.Workbooks;
dynamic excelDoc = workbooks.Open([pathToFile]);
Bun, am deschis documentul, acuma il putem manipula in orice fel. La final este necesar sa inchidem documentul. Acest lucru se face in felul urmator:
excelDoc.Close(-1,1,true);
Primul parametru reprezinta un enum prin intermediul caruia se specifica daca se doreste sa se faca save la modificari. Din pacate, nu avem access direct la enumuri, din aceasta cauza trebuie sa folosim valoarea lor ca int.
Comanda SaveAs prin interop de Office arata destul de urat. Din cauza ca și parametrii opționali trebuie specificați aceasta ajunge sa arata în felul următor:
document.SaveAs(
[pathToSave],
Type.Missing,
Type.Missing,
Type.Missing,
Type.Missing,
Type.Missing,
1,
Type.Missing,
Type.Missing,
Type.Missing,
Type.Missing,
Type.Missing);
Valoare 1 reprezinta valoarea enum-ului XlSaveAsAccessMode care poate sa aibe urmatoarele valori:
 • xlExclusive - exclusive mode;
 • xlNoChange - default (don't change the access mode);
 • xlShared - share list;
Fiecare document este însoțit de o colecție de propietati numite custom document properties. Acestea reprezinta o colecție de variabile pe care un utilizator le poate seta. In exemplul de mai jos obținem o referința la aceasta colecție pentru a verifica dacă conține variabila cu numele v1. In cazul în care aceasta valoare este "1", o sa ii setam o noua valoare.
dynamic excelCustomProps = excelDoc.CustomDocumentProperties;
for (int i = 1; i <= Count; i++)
{
dynamic property = excelCustomProps[i];
if ((string)property.Name == "v1" &&
(string)property.Value == "1")
{
property.Delete();
excelCustomProps.Add("v1",4,[valoareNoua],false);
}
}
Ce trebuie stiut este faptul ca in momentul in care iteram pe aceasta lista index-ul incepe de la 1 nu de la 0. Iar orice modificare pe propietati se face in momentul in care facem save la document. O valoare a unei propietati nu am reusit sa o modific doar daca stergeam propietatea, iar apoi o adaugam iar.
Descrierea API-ului pentur Excel il puteti gasii aici: http://msdn.microsoft.com/de-de/library/ms262200%28v=Office.11%29.aspx.
In următorul post o sa vedem cum putem sa închidem cu tot procesul Excel pe care noi il lansam si cum putem sa facem unit-teste pentru acestea.

Comments

 1. Interesant - AutomationFactory functioneaza oare si in Silverlight-ul de pe Mac OSX? (normal, daca au Office instalat)..

  ReplyDelete
 2. Salut Tudor,
  O sa postez zilele acestea despre limitările SL pe MAC OS, iar acolo o sa găsești răspunsul pe care îl cauți.

  ReplyDelete
 3. Iata si postul care l-am promis:
  http://vunvulearadu.blogspot.com/2011/08/silverlight-diferente-intre-mac-os-si.html

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded

Today blog post will be started with the following error when running DB tests on the CI machine:
threw exception: System.InvalidOperationException: The Entity Framework provider type 'System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer' registered in the application config file for the ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded. Make sure that the assembly-qualified name is used and that the assembly is available to the running application. See http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=260882 for more information. at System.Data.Entity.Infrastructure.DependencyResolution.ProviderServicesFactory.GetInstance(String providerTypeName, String providerInvariantName) This error happened only on the Continuous Integration machine. On the devs machines, everything has fine. The classic problem – on my machine it’s working. The CI has the following configuration:

TeamCity.NET 4.51EF 6.0.2VS2013
It seems that there …

How to check in AngularJS if a service was register or not

There are cases when you need to check in a service or a controller was register in AngularJS.
For example a valid use case is when you have the same implementation running on multiple application. In this case, you may want to intercept the HTTP provider and add a custom step there. This step don’t needs to run on all the application, only in the one where the service exist and register.
A solution for this case would be to have a flag in the configuration that specify this. In the core you would have an IF that would check the value of this flag.
Another solution is to check if a specific service was register in AngularJS or not. If the service was register that you would execute your own logic.
To check if a service was register or not in AngularJS container you need to call the ‘has’ method of ‘inhector’. It will return TRUE if the service was register.
if ($injector.has('httpInterceptorService')) { $httpProvider.interceptors.push('httpInterceptorService&#…

Fundamental Books of a Software Engineer (version 2018)

More then six years ago I wrote a blog post about fundamental books that any software engineer (developer) should read. Now it is an excellent time to update this list with new entries.

There are 5 different categories of books, that represent the recommended path. For example, you start with Coding books, after that, you read books about Programming, Design and so on.
There are some books about C++ that I recommend not because you shall know C++, only because the concepts that you can learn from it.

Coding

Writing solid codeCode completeProgramming Pearls, more programming pearls(recommended)[NEW] Introduction to Algorithms

Programming

Refactoring (M. Fowler)Pragmatic ProgrammerClean code[NEW] Software Engineering: A Practitioner's Approach[NEW] The Mythical Man-Month[NEW] The Art of Computer Programming

Design

Applying UML and Patterns (GRASP patterns)C++ coding standards (Sutter, Alexandrescu)The C++ programming language (Stroustrup, Part IV)Object-oriented programming (Peter Coad)P…