Skip to main content

Resources from base class

Pornim de la urmatoarea problema:
O clasa de baza expune printr-o propietate o resursa de orice fel. Prin modul in care este implementata clasa de baza, clasele care mostenesc clasa noastra de baza nu sunt obligate sa initializeze propietatea noastra.
class BasePC
{
public string SomeData { get; private set; }

public BasePC(){ }

public BasePC(string someData)
{
SomeData = someData;
}
}

class DesktopPC : BasePC
{
public DesktopPC()
: base()
{

}
}
Ce parere aveti despre aceasta propietate neinitializata. Este corect ca sa existe propietati in clasa de baza care sa nu fie initializate?
Nu ar fi prima data cand am avea aceasta problema. Exista diferite modalitati sa verificam daca aceasta propietate poate sa fie folosita sau nu, dar ...
In exemplul dat mai sus, cel care o sa foloseasca clasa DesktopPC se va astepta ca resursele care ii sunt puse la dispozitie sa fie deja initializate si sa le poata folosi fara nici o problema.
In exemplul dat mai sus, vorbim doar de un string, dar la fel de bine putea sa fie orice alt obiect sau orice alta resursa.
In urma acestei greseli pot sa apara nenumarate erori, iar fix-urile pentru ele sa arate destul de ciudat.
Problema este la nivelul clasei de baza, care pune la dispozitie o resursa care nu este initializata. Pentru a evita aceasta problema clasa de baza ar trebui sa initializeze toate resursele.
class BasePC
{
public string SomeData { get; private set; }
public BasePC(string someData = null)
{
SomeData = someData ?? "DefaultValue";
}
}

class DesktopPC : BasePC
{
public DesktopPC()
: base()
{

}
}
Dar o sa spuneti ca exista cazuri in clasele derivate cand aceasta resursa nu este folosita si nu este necesar sa fie initializate. In acest caz problema poate sa fie de la design. Aceasta resursa nu ar trebuii sa apara in clasa de baza ci intr-o clasa intermediara, iar in functie de ce date sunt necesare o clasa derivata sa mosteneasca din clasa de baza sau din clasa intermediara( atat clasa de baza cat si cea derivata pot sa fie clase abstracte - din aceasta cauza am folosit termenul de clasa intermediara). O alta solutie ar fi ca clasa noastra de baza sa poate sa aibe mai multe stari, pe baza carora cel care foloseste clasa noatra sa stie daca resursa este disponibila sau nu.

Orice resursa( proprietate) pe care o expunem dintr-o clasa de baza ar trebui sa fie initializata si gata sa fie folosita. Acest lucru nu poate sa fie facut de fiecare data( depinde de la caz la caz), dar cand ajungem intr-un caz in care aceasta nu poate sa fie initializata, ar trebui sa ne gandim daca putem sa evitam acest caz, deoarece in acelasi punct din doua clase derivate ce implementeaza aceiasi clasa de baza ma astept sa pot accesa aceleasi resurse din clasa de baza.

Comments

 1. As zice ca lipseste ceva din context la problema asta.. Depinde ce intelegi prin "resursa".
  La modul general, pentru un "consumator" din exterior, SomeData nu e decat o metoda (un getter) care returneaza o valoare (facand abstractie ca e si un property, care e o constructie specifica doar unor limbaje).

  Daca o privesti ca o metoda, normal, cel ce apeleaza acea metoda se asteapta ca ea sa returneze o anumita valoare, in functie de "contractul" satisfacut de acea clasa.
  Cum in C# spre deosebire de unele limbaje, orice field e initializat automat cu o valoare default (null in cazul asta), property-ul va returna null - daca asta e corect sau nu, depinde de semnificatia acelei metode.
  Ca se recomanda ca field-urile unei clase sa fie initializate explicit, pentru a face codul mai lizibil, e la fel de adevarat.

  ReplyDelete
 2. Problema era următoarea: Avand mai multi constructori in clasa de baza, putem sa ajung in clasa derivata sa nu am toate resursele inițializate. Din clasa derivata nu aveam de unde sa stiu ce constructor trebuie sa folosesc pentru a avea resursa X, Y si Z inițializate.
  Este destul de discutabil ce fel de resurse trebuie inițializate. In cazul meu aveam un BaseViewModule, care avea proprietate IUiDispatcher, care te-ai așteptă sa o poți folosii din clasa derivata fara nici o problema( nu era specificat ca in functie de ce constructor folosești aceasta poate sa fie sau nu initializata.

  ReplyDelete
 3. In prima varianta a codului, din cate vad, clasa se poate instantia direct de catre oricine, folosind direct constructorul fara parametrii. Daca dupa ce e instantiata astfel, SomeData nu returneaza valoarea la care ma astept, e clar un bug, indiferent ca instantierea o fac printr-o clasa derivata sau altfel.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded

Today blog post will be started with the following error when running DB tests on the CI machine:
threw exception: System.InvalidOperationException: The Entity Framework provider type 'System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer' registered in the application config file for the ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded. Make sure that the assembly-qualified name is used and that the assembly is available to the running application. See http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=260882 for more information. at System.Data.Entity.Infrastructure.DependencyResolution.ProviderServicesFactory.GetInstance(String providerTypeName, String providerInvariantName) This error happened only on the Continuous Integration machine. On the devs machines, everything has fine. The classic problem – on my machine it’s working. The CI has the following configuration:

TeamCity.NET 4.51EF 6.0.2VS2013
It seems that there …

Entity Framework (EF) TransactionScope vs Database.BeginTransaction

In today blog post we will talk a little about a new feature that is available on EF6+ related to Transactions.
Until now, when we had to use transaction we used ‘TransactionScope’. It works great and I would say that is something that is now in our blood.
using (var scope = new TransactionScope(TransactionScopeOption.Required)) { using (SqlConnection conn = new SqlConnection("...")) { conn.Open(); SqlCommand sqlCommand = new SqlCommand(); sqlCommand.Connection = conn; sqlCommand.CommandText = ... sqlCommand.ExecuteNonQuery(); ... } scope.Complete(); } Starting with EF6.0 we have a new way to work with transactions. The new approach is based on Database.BeginTransaction(), Database.Rollback(), Database.Commit(). Yes, no more TransactionScope.
In the followi…

GET call of REST API that contains '/'-slash character in the value of a parameter

Let’s assume that we have the following scenario: I have a public HTTP endpoint and I need to post some content using GET command. One of the parameters contains special characters like “\” and “/”. If the endpoint is an ApiController than you may have problems if you encode the parameter using the http encoder.
using (var httpClient = new HttpClient()) { httpClient.BaseAddress = baseUrl; Task<HttpResponseMessage> response = httpClient.GetAsync(string.Format("api/foo/{0}", "qwert/qwerqwer"))); response.Wait(); response.Result.EnsureSuccessStatusCode(); } One possible solution would be to encode the query parameter using UrlTokenEncode method of HttpServerUtility class and GetBytes method ofUTF8. In this way you would get the array of bytes of the parameter and encode them as a url token.
The following code show to you how you could write the encode and decode methods.
publ…