Skip to main content

I. Windows Azure - prezentare generala

In urmatoarele saptamani o sa scriu o serie de posturi despre Windows Azure. O sa prezint pe scurt notiunile generale, impreuna cu exemple unde o sa fie cazul. Postarile nu o sa fie una dupa alta, dar o sa incerc ca macar doua posturi pe saptamana sa fie pe aceasta tema.
Iar acuma sa trecem la subiect.

Ce reprezinta cloud computing? Reprezinta un set de servere interconectare intre ele unde dezvoltatorii pot sa:
  • Instaleze si sa ruleze servicii;
  • Sa stocheze si sa acceseze informatii;
Windows Azure reprezinta o platforma de servicii pentru cloud oferite de catre Microsoft. Aceste servicii sunt oferite prin data centerele din toata lumea, prin intermediul cărora se ofera o metoda simpla, sigura si puternica pentru a crea aplicatii web si servicii.
Windows Azure este un sistem de operare creat special pentru cloud. Este de fapt un Windows 2008 Server fara interfata grafica la care au fost adaugate si alte functionalitati. Ca si o curiozitate, acest sistem de operare poate sa se instaleze si sa porneasca in mai putin de 10 secunde.
Dezvoltatorul poate sa dezvolte intr-un mediu sigur o aplicatie, sa o hosteze si sa faca management pe ea, fara sa isi puna probleme precum ce diferente exista intre sisteme de operare sau modul in care trebuie instalat sistemul de operare.
Daca sunteti curiosi sa vedeti cum arata un data center, va invit sa vizualizati urmatorul filmulet:
How a data center look like.
Beneficiile care le aduce Windows Azure sunt:
  • Scalabilitate instant;
  • Scalabilitate pe orizontala aproape nelimitata;
  • Spatiu de stocare care poate sa fie extins in orice moment;
  • Managment la aplicatie si resurse;
  • Downtime aproape 0 absolut;
  • Low-friction provisioning;
  • Deployment se poate face in orice moment si dureaza doar cateva minute;
  • La deployment in orice moment se poate revenit la versiune anteriora aproape instant;
  • Licentiere soft = 0, nu este nevoie sa cumparati licenta pentru Windows Azure sau SQL Azure;
  • Solutie de racire si de administrare a serverelor;
  • Securitate;
Ce ne ofera Windows Azure:
  • SaaS: Software ca si serviciu;
  • PaaS: Programele ca si serviciu;
  • IaaS: Infrastructura ca si servciu;
Pe scurt, cand folosim Windows Azure platim exact ce folosim in acel moment si atat. De exemplu putem sa platim pentru 3 instante computationale, apoi pentru doua ore sa crestem la 30 de instance, iar apoi sa revenim la 3 instante. O sa platim cele 30 de instante doar pentru cele 2 ore si atat. Prin acest mod, avem o granulatie mult mai fina pentru scalabilitate, putînd sa controlam de la numarul de instante si puterea acestora, ca capacitatea de stocare.
Toate aplicatiile ruleaza independent, iar in cazul in care o instanta cade, ea o sa fie preluata automat de catre o alta instanta, nici un request nu se pierde, iar clientul nu sesizeaza ca s-a intamplat ceva.
Trebuie stiut ca in orice moment, informatia exista in trei copii separate. Fiecare copie este pe o masin diferita, astfel se reduce aproape la minim riscul ca informatia sa se piardă. Doar in cazul unui 11/9 aceste date se pot pierde din nou.
Cand sa folosim Windows Azure? Cand avem nevoie sa dezvoltam o aplicatie pentru nevoile si cerinte zilei de maine, nu de astazi. Nu trebuie doar sa dezvoltam o aplicatie, trebe sa oferim si un mediu unde aplicatia poate sa se extinda si sa creasca.

Comments

Popular posts from this blog

Windows Docker Containers can make WIN32 API calls, use COM and ASP.NET WebForms

After the last post , I received two interesting questions related to Docker and Windows. People were interested if we do Win32 API calls from a Docker container and if there is support for COM. WIN32 Support To test calls to WIN32 API, let’s try to populate SYSTEM_INFO class. [StructLayout(LayoutKind.Sequential)] public struct SYSTEM_INFO { public uint dwOemId; public uint dwPageSize; public uint lpMinimumApplicationAddress; public uint lpMaximumApplicationAddress; public uint dwActiveProcessorMask; public uint dwNumberOfProcessors; public uint dwProcessorType; public uint dwAllocationGranularity; public uint dwProcessorLevel; public uint dwProcessorRevision; } ... [DllImport("kernel32")] static extern void GetSystemInfo(ref SYSTEM_INFO pSI); ... SYSTEM_INFO pSI = new SYSTEM_INFO(

ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded

Today blog post will be started with the following error when running DB tests on the CI machine: threw exception: System.InvalidOperationException: The Entity Framework provider type 'System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer' registered in the application config file for the ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded. Make sure that the assembly-qualified name is used and that the assembly is available to the running application. See http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=260882 for more information. at System.Data.Entity.Infrastructure.DependencyResolution.ProviderServicesFactory.GetInstance(String providerTypeName, String providerInvariantName) This error happened only on the Continuous Integration machine. On the devs machines, everything has fine. The classic problem – on my machine it’s working. The CI has the following configuration: TeamCity .NET 4.51 EF 6.0.2 VS2013 It see

Navigating Cloud Strategy after Azure Central US Region Outage

 Looking back, July 19, 2024, was challenging for customers using Microsoft Azure or Windows machines. Two major outages affected customers using CrowdStrike Falcon or Microsoft Azure computation resources in the Central US. These two outages affected many people and put many businesses on pause for a few hours or even days. The overlap of these two issues was a nightmare for travellers. In addition to blue screens in the airport terminals, they could not get additional information from the airport website, airline personnel, or the support line because they were affected by the outage in the Central US region or the CrowdStrike outage.   But what happened in reality? A faulty CrowdStrike update affected Windows computers globally, from airports and healthcare to small businesses, affecting over 8.5m computers. Even if the Falson Sensor software defect was identified and a fix deployed shortly after, the recovery took longer. In parallel with CrowdStrike, Microsoft provided a too