Skip to main content

Cloud: Pret estimativ Windows Azure, Amazon, Google

Cu cateva saptamani in urma am fost la o prezentare tinuta de C. Jichici cu tema Windows Azure, iar apoi am tinut doua prezentari pe aceiasi tema. Intrebarea pe care am auzit-o cel mai des a fost: Cat costa estimativ?
Am incercat sa caut niste costuri estimative dar nu am gasit. Am realizat ca un calcul estimativ este foarte greu de facut, deoarece fiecare solutie pentru cloud( Azure, Amazon, Google) are costuri ascunse si/sau modul de calcul este foarte diferit.
O sa incerc sa fac un calcul estimativ pentru un set de cerinte pe care o sa le enumar mai jos. Vreau sa subliniez faptul ca aceste costuri sunt pur estimative, vreau sa fie doar un punct de pornire. O sa fac calcul pentru 4 variante: Azure, Amazon, Google si costul unui server propriu-zis.

Cerinte pentru o aplicatie pe perioada unei luni:

Trafic out

100Gb

Trafic in

20Gb

Spatiu de stocare

20Gb

Spatiu de stocare in db

2Gb

Numar de tranzactii total(db+fisiere stocate)

1,000,000

Compute time

62

In urma calculelor estimative pe care le-am facut am obtinut urmatoarele costuri pentru un an de zile:

Tip Resursa

Cantitate lunara

Azure

Amazon

Google

Spatiu de stocare

20Gb

36$

36$

36$

Spatiu de stocare in db

2Gb

600$

9372$

3.6$

Trafic in

20Gb

24$

24$

24$

Trafic out

100Gb

180$

180$

144$

Numar de tranzactii total(db+fisiere stocate)

1,000,000

120$

120$

278.4$

Compute time

62h

89.38$

70.68$

74.4$

Total impreuna cu db dedicat


1049.38$

9802.68$

282$

Total fata db dedicat


449.38

430.68

282$


Trebuie sa tinem cont de faptul ca:

  • Amazon ofera spatiu de stocare gratis pana 1Gb, pe un sistem de stocare propiu;
  • Google are un db implementat in modelul datelor de tip table din Windows Azure;
  • Pretul pe luna pe Azure la db pana la 1Gb este de 9.99$, iar intre 1Gb si 5Gb este 49.9$;

Din aceasta cauza am calculat datele finale si fara spatiu de stocare pentru baza de date.
Costurile estimative timp de un an in cazul in care se achiziționează un server fizic:

Server

Server HP ProLiant ML110 G6 cu procesor CoreTM2 Quad Intel® Xeon® X3430 2.40GHz, 2x2GB, 2x500GB

900$

Licenta Windows

Windows 2008 Server RC2

700

Licenta Db

Sql Server 2008

900

Curent+Chirie spatiu


200

Cost administrator


460


Total

3160

Cel mai interesant este costul unei baze de date pe Amazon, dar acest lucru nu imi este foarte clar. Am gasit referinte unde se precizeaza ca primele 25h sunt gratis, iar apoi se plateste pentru fiecare instanta in parte.

Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje.

Windows Azure: Se poate rula orice aplicatie, nu conteaza limbajul in care a fost scris, dar se plateste fiecare lucru in parte. Esti taxat pentru orice lucru pe care il faci. Desi in prima faza poate fi vazut ca un dezavantaj, in final platesti doar ce consumi. Mi se pare ca au sisteme care sunt cele mai scalabile pe orizontala si platesti doar ce consumi si atat.

Amazon: Poti sa instalezi orice pe instante, se aseamana foarte mult cu Azure, dar ai masini virtuale, asa numitele “virtual core” care au niste valori prestabilite. Scalabilitate destul de mare, dar exista niste limitari la resurse din cauza masinilor virtuale. Nu ai de fapt instante fizice, ci instante virtuale.

Google: Ieftin, un concurent care ofera niste preturi foarte mici. Sistemul de db este unul propiu, nu zic ca nu este bun, dar se aseamana foarte mult cu table-ul din Azure. Esti limitat la Python si/sau Java. Sistemul pe care lucreaza este mult mai restrictiv decat Amazon sau Azure. Poate din cauza ca Amazon ruleaza pe Windows sau Linux, iar Azure pe Windows Azure( Stiu ca Google ruleaza pe un kernel de Linux custom).

Ce as alege eu, Amazon sau Azure?. Inclin spre Azure deoarece are un sistem de operare special pentru Cloud, bazat pe Windows 2008 Server, dar nu sunt in totalitate convins. Trebuie sa studiez putin si Amazon si sa vad cauza pentru care costul la db este atat de mare.
Si totusi de ce nu as alege Google, pretul pe care l-am obtinut este extrem de mic, chiar daca am limitari, ca si client mic as putea sa traiesc si cu aceste limitari si sa scot mai putini bani.
Fiecare solutie acopera o anumita nisa. Din punctul acesta de vedere in momentul de fata(raportat la clienti si la ceea ce ofera fiecare solutie in parte):
  • aplicatii mici si medi: Google;
  • aplicatii mici si medi care se pot scala spre aplicati mari: Azure;
  • aplicatii mari unde sunt bani din belsug: Amazon;
Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca Azure nu este de foarte mult timp pe piata, in comparatie cu Amazon. Microsoft din cate vad respecta strategia de marketing care au avut-o cu toate produsele si vor sa prinda masa de client. Nu cauta o nisa de clienti in parte.
Nu o sa inchid acest post. Sper sa primesc un feedback din partea voastra si sa actualizez costurile estimative pe care le-am obtinut.
Stiu ca exista si alte soluti, dar va las si pe voi sa calculati.
Daca aveti timp recomand sa cititi: http://www.infoq.com/news/2008/11/Comparing-EC2-App-Engine-Azure Desi este un articol mai vechi, contine niste informații destul de interesante.
PS: O sa revin weekend-ul acesta cu o scurta prezentare: Windows Azure.

Comments

Popular posts from this blog

ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded

Today blog post will be started with the following error when running DB tests on the CI machine:
threw exception: System.InvalidOperationException: The Entity Framework provider type 'System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer' registered in the application config file for the ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded. Make sure that the assembly-qualified name is used and that the assembly is available to the running application. See http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=260882 for more information. at System.Data.Entity.Infrastructure.DependencyResolution.ProviderServicesFactory.GetInstance(String providerTypeName, String providerInvariantName) This error happened only on the Continuous Integration machine. On the devs machines, everything has fine. The classic problem – on my machine it’s working. The CI has the following configuration:

TeamCity.NET 4.51EF 6.0.2VS2013
It seems that there …

Entity Framework (EF) TransactionScope vs Database.BeginTransaction

In today blog post we will talk a little about a new feature that is available on EF6+ related to Transactions.
Until now, when we had to use transaction we used ‘TransactionScope’. It works great and I would say that is something that is now in our blood.
using (var scope = new TransactionScope(TransactionScopeOption.Required)) { using (SqlConnection conn = new SqlConnection("...")) { conn.Open(); SqlCommand sqlCommand = new SqlCommand(); sqlCommand.Connection = conn; sqlCommand.CommandText = ... sqlCommand.ExecuteNonQuery(); ... } scope.Complete(); } Starting with EF6.0 we have a new way to work with transactions. The new approach is based on Database.BeginTransaction(), Database.Rollback(), Database.Commit(). Yes, no more TransactionScope.
In the followi…

GET call of REST API that contains '/'-slash character in the value of a parameter

Let’s assume that we have the following scenario: I have a public HTTP endpoint and I need to post some content using GET command. One of the parameters contains special characters like “\” and “/”. If the endpoint is an ApiController than you may have problems if you encode the parameter using the http encoder.
using (var httpClient = new HttpClient()) { httpClient.BaseAddress = baseUrl; Task<HttpResponseMessage> response = httpClient.GetAsync(string.Format("api/foo/{0}", "qwert/qwerqwer"))); response.Wait(); response.Result.EnsureSuccessStatusCode(); } One possible solution would be to encode the query parameter using UrlTokenEncode method of HttpServerUtility class and GetBytes method ofUTF8. In this way you would get the array of bytes of the parameter and encode them as a url token.
The following code show to you how you could write the encode and decode methods.
publ…