Skip to main content

WIndows 8 versions

Mai este putin pana la inceputul lui iunie cand se va lansa Windows 8 Release Preview. Mai mult ca sigur ati auzit deja de noul sistem de operare pe care Microsoft il pregateste.
O sa existe mai multe versiuni de Windows 8, atat pentru procesoare x86 cat si pentru WOA sau ARM-uri. Multe functionalitati care erau disponibile doar pe versiunea Ultimate sau Enterprise o sa fie disponibile in versiunea de baza de Windows 8.
Pe piata o sa fie disponibile urmatoarele versiune de Windows 8:
  • Windows 8
  • Windows 8 Pro
  • Windows 8 Enterprise
  • Windows RT
Versiunea de baza a Windows 8 o sa cuprinda toate functionalitatile de baza cu care ne-am obisnuit deja, alaturi de cateva noi. Din functionalitatile noi cele mai interesante mi s-au parut:
  • suportul de multi-limba (care pana acuma era disponibil doar de la versiunile Enterprise in sus) 
  • un nou Windows Explorer, care se apropie usor de Total Commander
Windows RT este o versiune de Windows pentru procesoare WOA si ARM. Aceasta editie o sa vina preinstalata pe device-uri cu procesoarele amintite mai sus. Device-urile cu acest sistem de operare o sa fie extrem de subtiri, iar durata de viata a bateriei o sa fie foarte lunga. Acesta versiune de Windows o sa vina preinstalata cu suita Office si un mecanism de criptare a datelor de pe device.
Versiunea de Windows 8 Pro se adreseaza segmentului bussines. Din punct de vedere a functionalitatilor aceasta versiune de Windows este asemanatoare cu Windows 7 Professional. Aceasta versiune include funtionalitati precum: remote desktop, criptate fisiere, client VPN, BitLocket etc.
Window 8 Enterprise este ultima versiune de Windows 8 anuntata de catre Microsoft. Aceasta versiune se adreseaza in special segmentului bussines premium care are nevoie de caracteristici premium pe langa cele de baza care sunt oferite de catre Windows 8 Pro. Cele mai importante functionalitati care ne sunt oferite de Windows 8 Enterprise sunt:
  • Windows To Go - permite utilizatorilor corporate sa ruleze sistemul de operate direct de pe un stick. Acesta le va permite sa aibe un sistem de operare complet pe un stick si sa il ruleze pe orice PC. Acest feature poate sa fie controlat la nivel de corporate de catre IT
  • AppLocker - permite departamentului IT sa controleze ce fisiere si aplicatii pot sa fie accesate si folosite de catre fiecare utilizator
  • DirectAccess - permite accesul la resurse corporate fara a folosii un VPN
  • Applicatii Metro Style corporate - applicatile Metro o sa poata sa fie instalate la nivel corporate fara a mai trece de Windows Store
  • BrachCache - este un mecanism de caching care permte utilizatorilor sa stocheze orice fel de continut pentru a evita descarcarea multipla a aceluiasi continut la fiecare accesare.
Pe langa aceste functionalitati, mecanismul de VDI (Virtual Desktop Infrastructure) a fost imbunatit. Experienta pe care o sa aibe utilizatori care acceseze remote Windows 8 Enterprise o sa fie cu mult imbunatatita. Acesta o sa poate sa fie accesibil chiar si de pe tablete cu Windows 8 RT.
In comparatie cu Windows 7, exista mai multe versiune de Windows 8, dar acestea sunt mult mai bine definite pentru fiecare tip de utilizator. La nivel corporate Windows 8 Enterprise este o optiune extrem de atractiva mai ales datorita functionalitilor precum Windows To Go si AppLocker.

Comments

  1. E mai bine ca o redus numarul de versiuni: la Windows 7 erau o gramada: Starter, Home Basic, Home Premium , Professional, Enterprise, Ultimate, si variante N sau KN, Thin PC, Embedded, de nu mai stiai ce sa alegi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fara numar. Pentru W8 sunt mult mai bine definite, desi nu este inca f. clar definita vs. pentru tablete.

      Delete
    2. La cat de puternice au ajuns tabletele acuma, m-as astepta sa fie cam acelasi sistem de operare, cu interfata "clasica" dezactivata implicit (si doar cu cea Metro activa).. Nu prea mai e nevoie de versiuni customizate gen Tablet/Embedded, desi WinRT cam asta e ..

      Delete
    3. In cazul unui procesor ARM este de inteles de ce au versiunea RT.
      Iar pe partea de tablete, problema nu ar fi ca hardware este prea slab. Cred ca din punctul asta de vedere se incerca si o optimizare a bateriei, o tableta ce are autonomie de 3-4 ore din punctul meu de vedere este o greseala.
      Prin intermediul Windows 8 RT, se "dezactiveaza" anumite functionalitati precum Windows Services, si posibilitatea de a rula procesele in background, asa cum le stim noi in general.
      Dezvoltarea aplicatiilor pentru dispozitive mobile, deșii este asemanatoare cu cea desktop din multe privinte, trebuie tinut cont ca este un alt fel de device, cu alte proprietati, iar utilizatorii au alte cerinte.
      De exemplu pe o tableta nu ai vrea sa scrii cod. De putut se poate, dar de ce ai vrea sa faci asta.
      Fiecare device are un scop anume.

      Delete
    4. Totusi hardware-ul e slab, daca includem in asta bateria, care deocamdata din pacate are autonomie redusa pe device-urile mobile, dar asta sunt limitele la ora actuala. Chiar si asa single-tasking bateria la o tableta va tine doar 2-3 zile in loc de 20 zile la un e-reader sau 7 zile la un feature phone "clasic"..

      Prin versiuni customizate ma refeream la OS kernel facut special pentru o anumita clasa de devices - Win 8 ce va rula pe tablets, chiar si ARM va fi doar o versiune stripped-down si putin customizata a versiunii de pe desktop (si normal cu o gramada de restrictii pentru walled garden), nu ceva codat de la zero doar pentru asta.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Windows Docker Containers can make WIN32 API calls, use COM and ASP.NET WebForms

After the last post , I received two interesting questions related to Docker and Windows. People were interested if we do Win32 API calls from a Docker container and if there is support for COM. WIN32 Support To test calls to WIN32 API, let’s try to populate SYSTEM_INFO class. [StructLayout(LayoutKind.Sequential)] public struct SYSTEM_INFO { public uint dwOemId; public uint dwPageSize; public uint lpMinimumApplicationAddress; public uint lpMaximumApplicationAddress; public uint dwActiveProcessorMask; public uint dwNumberOfProcessors; public uint dwProcessorType; public uint dwAllocationGranularity; public uint dwProcessorLevel; public uint dwProcessorRevision; } ... [DllImport("kernel32")] static extern void GetSystemInfo(ref SYSTEM_INFO pSI); ... SYSTEM_INFO pSI = new SYSTEM_INFO(

Azure AD and AWS Cognito side-by-side

In the last few weeks, I was involved in multiple opportunities on Microsoft Azure and Amazon, where we had to analyse AWS Cognito, Azure AD and other solutions that are available on the market. I decided to consolidate in one post all features and differences that I identified for both of them that we should need to take into account. Take into account that Azure AD is an identity and access management services well integrated with Microsoft stack. In comparison, AWS Cognito is just a user sign-up, sign-in and access control and nothing more. The focus is not on the main features, is more on small things that can make a difference when you want to decide where we want to store and manage our users.  This information might be useful in the future when we need to decide where we want to keep and manage our users.  Feature Azure AD (B2C, B2C) AWS Cognito Access token lifetime Default 1h – the value is configurable 1h – cannot be modified

What to do when you hit the throughput limits of Azure Storage (Blobs)

In this post we will talk about how we can detect when we hit a throughput limit of Azure Storage and what we can do in that moment. Context If we take a look on Scalability Targets of Azure Storage ( https://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/storage-scalability-targets/ ) we will observe that the limits are prety high. But, based on our business logic we can end up at this limits. If you create a system that is hitted by a high number of device, you can hit easily the total number of requests rate that can be done on a Storage Account. This limits on Azure is 20.000 IOPS (entities or messages per second) where (and this is very important) the size of the request is 1KB. Normally, if you make a load tests where 20.000 clients will hit different blobs storages from the same Azure Storage Account, this limits can be reached. How we can detect this problem? From client, we can detect that this limits was reached based on the HTTP error code that is returned by HTTP