Skip to main content

.NET framework setup hack

Pornim de la problema urmatoare: kit-uriile de .NET devin din ce in ce mai marii. De la 16MB am ajuns la 240MB in .NET 3.5. Ca printr-o minute, kitul de .NET 4.0 este de doar ~50MB(daca nu il deschidem). Dar nu va lasati pacaliti, la dezarhivare o sa ajunga lejer la 250MB.
Ce putem sa facem? Prima masară este ca setup-ul care il alegem pentru client sa nu fie web-installer, deoarece o sa omoram banda la internet intr-o firma mare fara rost. Cel mai bine este sa alegem setup-ul full. Dar nu primul link de download gasit la Microsoft pe site. Acesta de cele mai multe ori include assembly-urile pentru toate versiune de arhitectura a unei masini( x86, x64, ia64). O sa ajungem sa trimitem la client uneori de doua ori mai multe date decat are nevoie.
Totodată existe mai multe versiuni de .NET, una pentru client si una full. Cea pentru client contine assembly-urile folosite intr-o aplicatie client.
O solutie gasiti aici. In functie de arhitectura sistemului si daca aveti nevoie de versiune pentru client sau full o sa gasiti mai multe instalare. Cu cat installer-ul este mai mic, cu atat resursele ocupa pe disk in timpul instalarii si dupa instalare sunt mai mici. De exemplu setup-ul clasic pentru .NET 4.0, care include toate versiunile de .NET 4.0( x86, x64 si ia64) necisita 1019MB, spatiu pe disk liber pe C: in momentul instalării, in comparatie cu versiunea pentru x86 care necesita umpic mai mult de 800MB.
Dar uneori se poate mai mult de atat. Fiecare setup poate sa fie deschis precum o arhiva( cel mai simplu din total commander, cu ctrl + sagetiile stanga/dreapta). In aceasta o sa gasim o structura de directoare. Fiecare versiune de .NET o sa fie intr-un director separat. De exemplu in setup-ul de .NET 3.5 gasim directoare separate pentru .NET 2.0, .NET 3.0 si .NET 3.5.
Daca avem deja o masina cu .NET 2.0 instalat, atunci nu mai este nevoie sa includem in setup si fisierele pentru .NET 2.0. Ajunge sa stergem fisierele directorul de .NET 2.0. Setup-ul o sa ruleze fara probleme. La fel puteti elimina si pachetele pe care credeti ca nu o sa le folositi, de exemplu cele de WCF, in cazul in care aplicatiile care ruleaza pe aceste masini nu folosesc WCF, sau cele pentru x64 sau ia64.
Atentie, aceste modificari trebuie facute cu precautie, iar inainte ca pachetul sa fie trimis la client sa se faca o testare amanuntita.
O alta varianta pentru a deschide un setup este sa il rulati din linie de comanda sub forma:
[numeSetup].exe. /x

Comments

  1. In ziua de azi tot mai multi clienti au .NET-ul deja instalat. Cand aplicatia e distribuita pe CD/DVD oricum dimensiunea installerului nu mai e asa importanta..

    In rest, pentru cine nu vrea sa foloseasca web installer-ul, poate alege varianta potrivita de la:
    http://smallestdotnet.com
    iar kit-ul nu va depasi 35 MB de obicei (server+client ver. x86)..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded

Today blog post will be started with the following error when running DB tests on the CI machine:
threw exception: System.InvalidOperationException: The Entity Framework provider type 'System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer' registered in the application config file for the ADO.NET provider with invariant name 'System.Data.SqlClient' could not be loaded. Make sure that the assembly-qualified name is used and that the assembly is available to the running application. See http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=260882 for more information. at System.Data.Entity.Infrastructure.DependencyResolution.ProviderServicesFactory.GetInstance(String providerTypeName, String providerInvariantName) This error happened only on the Continuous Integration machine. On the devs machines, everything has fine. The classic problem – on my machine it’s working. The CI has the following configuration:

TeamCity.NET 4.51EF 6.0.2VS2013
It seems that there …

Entity Framework (EF) TransactionScope vs Database.BeginTransaction

In today blog post we will talk a little about a new feature that is available on EF6+ related to Transactions.
Until now, when we had to use transaction we used ‘TransactionScope’. It works great and I would say that is something that is now in our blood.
using (var scope = new TransactionScope(TransactionScopeOption.Required)) { using (SqlConnection conn = new SqlConnection("...")) { conn.Open(); SqlCommand sqlCommand = new SqlCommand(); sqlCommand.Connection = conn; sqlCommand.CommandText = ... sqlCommand.ExecuteNonQuery(); ... } scope.Complete(); } Starting with EF6.0 we have a new way to work with transactions. The new approach is based on Database.BeginTransaction(), Database.Rollback(), Database.Commit(). Yes, no more TransactionScope.
In the followi…

Fundamental Books of a Software Engineer (version 2018)

More then six years ago I wrote a blog post about fundamental books that any software engineer (developer) should read. Now it is an excellent time to update this list with new entries.

There are 5 different categories of books, that represent the recommended path. For example, you start with Coding books, after that, you read books about Programming, Design and so on.
There are some books about C++ that I recommend not because you shall know C++, only because the concepts that you can learn from it.

Coding

Writing solid codeCode completeProgramming Pearls, more programming pearls(recommended)[NEW] Introduction to Algorithms

Programming

Refactoring (M. Fowler)Pragmatic ProgrammerClean code[NEW] Software Engineering: A Practitioner's Approach[NEW] The Mythical Man-Month[NEW] The Art of Computer Programming

Design

Applying UML and Patterns (GRASP patterns)C++ coding standards (Sutter, Alexandrescu)The C++ programming language (Stroustrup, Part IV)Object-oriented programming (Peter Coad)P…